Hamburger menü
magyar
HU

Akne (pattanás) előfordulása, fajtái, kezelése, elkerülése

Bőrgyógyász fényképe



Dr. Dózsa Anikó

Előfordulása

A pattanás, orvosi nyelven akne a közhiedelemmel szemben nem csak egy serdülőkori bőrprobléma, hanem nagyon elterjedt a többi korosztályban is. Hátterében több dolog állhat, tehát az aknés bőr összetett probléma.

Kialakulása

Akkor alakul ki, ha bármi okból elzáródnak a faggyúmirigyek kivezető nyílásai, és ezért a mirigy begyullad. Főleg ott jelennek meg a testfelszínen, ahol a faggyúmirigyek nagy számban fordulnak elő.

Ezeknek a mirigyek működését több dolog befolyásolja, a leglényegesebb a férfi nemi hormonok termelődése. Így érthető, miért a serdülőkorban jelennek meg először, hiszen akkor még a nemi hormon szintek egyensúlya nem stabil. Összességében előfordulásuk függ a nemi hormonok szintjétől és az ezekre érzékeny sejtek reakciójának erősségétől.

Akne csak a szőrszálakkal rendelkező testfelületeken jelentkezhet, ugyanis a faggyúmirigy szőrszál mellett lévő nyílása tömődik el. Serdülőkor környékén az emberek közel 90%-ának fokozott a bőr faggyútermelése, amely a hormonális változásokra a vezethető vissza. Ha a serdülőkor után sem múlnak el a pattanások, akkor a kozmetikai kezeléseken kívül érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, hogy kiderüljön, milyen probléma állhat a dolog hátterében.

Ideális esetben a faggyú a kivezető nyílásokon keresztül távozik a bőr felszínére és ott vékony réteget képez. Azonban ha a pórusok elzáródnak, egy bizonyos baktériumfajta elszaporodik a felgyűlő faggyúban. A szervezet mozgósítja az immunrendszert, hogy elpusztítsa a baktériumokat. Fehérvérsejtek érkeznek ide és felfalják a baktériumokat. Ennek során gyulladásos anyagok szabadulnak fel, a bőrfelszín megduzzad, pirossá válik, láthatóvá válik a pattanás.

Gyakori kiváltó okok

  • Hormonális változások
  • Lelki okok, túlzott stressz
  • Helytelen táplálkozás
  • Emésztési problémák
  • Keringési zavarok

Fajtái

Minden pattanás egy kis csomó a közepén lévő gennyel telt mitesszerrel. Három fajtája van:

  • Papula - egyszerű pattanás, mely 4-10 nap alatt gyógyul
  • Postula – azaz csomó, amelynek 2-3 hét a gyógyulási ideje
  • Cysta – azaz hólyag, ami több hónapig is látható

Súlyossági fokozata lehet enyhe, közepes és súlyos.

Az esetlegesen visszamaradó hegek miatt a házi módszereken túl érdemes kikérni kozmetikus és szakorvos véleményét.

Elkerülése, vagy ritkább és enyhébb előfordulás elősegítése

Fontos kezelési szempont az életvitel optimalizálása is, minek része az egészséges táplálkozás. Ajánlott rostban dús ételeket fogyasztani. Szénhidrátok és zsírok helyett inkább a gyümölcsöket, zöldségeket és sovány húsokat részesítsük előnyben. Másrészt hangsúlyt kell fektetni az optimális bőrápolásra, érdemes gyakran kezet és arcot mosni, illetve a sminket elhagyni. A célzott kozmetikai kezelések is hasznosak. Általában segíteni tud bizonyos A vitamin származékokat, illetve antibakteriális összetevőket tartalmazó szerek kombinációja.

Gyógyszeres kezelésre, melynek célja az akne elkerülése, három hatóanyag csoport használható:

  • Hormonok: ösztrogén és antiandrogén tartalmú fogamzásgátlók kúraszerű alkalmazása nőknél gyakran hatásos
  • Retinoidok: csökkentik a mirigyek faggyútermelését, a gyulladást, a mitesszerek kialakulását és a baktériumok szaporodását.
  • Antibiotikumok: a baktériumok elszaporodásának gátlásával mérséklik a gyulladást.

Kezelése

A pattanásos bőrt hidratáló, nyugtató hatású készítményekkel érdemes ápolni. A kinyomkodott pattanások gyakran maradandó hegeket okoznak. A már gyógyuló akne utáni hegek általában sajnos feltűnőek, de speciális bőrgyógyászati beavatkozásokkal eltüntethetőek.

Bőrgyógyász lista