Hamburger menü
magyar
HU

Szemölcsök előfordulása, fajtái, kezelése, elkerülése

Bőrgyógyász fényképeDr. Borbély Eszter

Előfordulása és fajtái

A közönséges szemölcs (latinul verruca vulgaris) egy fertőző bőrbetegség, melyet a humán papillomavírus (HPV) nevű kórokozó 1, 2, 4 illetve 7-es altípusa okoz (összesen 150 altípusa ismert, egyébként.) A bőrt és a nyálkahártyát is képes megbetegíteni. A vírus a környezetből fertőzés útján kerül a bőrre, és apró sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe.

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

Közönséges szemölcs (verruca vulgaris)

Relatív gyakori a condyloma fertőzés is, melyet hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevez a köznyelv, melyet szintén a humán papillomavírus (HPV) okoz, méghozzá a 6-os vagy 11-es altípus. A condyloma a genitális régióban jelenik meg, és a nemi úton terjedő fertőzések (STI) csoportjába sorolható; erősen fertőz.

Az úgynevezett uszodaszemölcs (latinul molluscum contagiosum) egy másik vírus, a poxvírusok közé tartozó molluscum contagiosum okozta betegség, mely nagyon gyakran látható atópiás dermatitisben szenvedő gyermekek bőrén. Ez a vírus a felnőtteket is képes megbetegíteni, de felnőttek esetén elsősorban szexuális úton terjed, és a genitális régióban jelenik meg. Ezért felnőtteknél a nemi úton terjedő fertőzések (STI) csoportjába sorolható.

A köznyelvben futószemölcsnek nevezett fibroma pendulum, az arcon, nyakon, hónaljakban észlelhető vékony kocsányon lógó, végükön kiszélesedő bőrszínű vagy halványbarna bőrnövedék valójában nem szemölcs, még a vírusos eredetét sem tudjuk bizonyítani. Ez egy jóindulatú lágyrész tumor, nem fertőző, eltávolításuk is csak esztétikai okokból történik.

Futószemölcs (fibroma pendulum)

Futószemölcs (fibroma pendulum)

A szemölcsök bármely életkorban megjelenhetnek, de csecsemő- és korai gyermekkorban ritkán fordulnak elő, gyakoriságuk iskoláskorban nő.

A bőrsérülések elősegítik a vírusok megtelepedését. Körömrágás vagy sérülés nyomán a szemölcs halmozódhat. A fokozott izzadás, bokasüllyedés, a láb deformitásai a talpi szemölcs kialakulását segítik elő.

A szemölcs főként a talpon, a kéz háti felszínén, ritkábban az arcon, gyermekek térdén, felnőtteknél bizonyos esetekben a genitális régióban fordul elő, de bármely testtájon megjelenhet.

Az utóbbi időben megnövekedett a talpi szemölcsök előfordulása. A hátterében az uszodai, edzőtermi közös fürdő használata állhat.

Tünetei

A közönséges szemölcsök (verruca vulgaris) kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felületük miatt barnás színű, érdes felszínű göbcsék, amelyek nem viszketnek, gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek. Leggyakoribb megjelenése az ujjakon vagy a kézháton 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, fájdalmas, tömött csomó.
A fertőzés lappangási ideje hosszú, 1-8 hónap általában.
A közönséges szemölcsöt sokáig a beteg észre sem veszi az ujjain, mivel nem jár fájdalommal (amennyiben a talpon jelenik meg, járáskor már a kis szemölcs is nagy fájdalmat okozhat). Idővel a csomók 2-5 mm-esre nőnek, tömött tapintásúvá válnak és felszínük szurkált, tagolt lesz. Ritkán, de keletkezhetnek szemölcsök a köröm szélénél és a körömágyban is, melyek egyrészt a köröm deformitását okozhatják, másrészt a köröm roncsolása nélkül nehezen kezelhetőek.

A nemi szerveken vagy környékükön megjelenő, pár milliméterestől akár több centiméteres nagyságúra megnövő, karfiolszerű condyloma kicsiny, vörös vagy bőrrel egyező színű csomócska formájában indul. Mellette egyre újabbak keletkeznek, és relatív gyorsan összefolyva karfiolszerű növedékeket hoznak létre. Általában meleg, nedves helyeken illetve összefekvő bőrfelületeken alakulnak ki, akár a húgycsőnyílásban vagy a végbélnyílás környékén is megtelepszenek. A karfiolszerű hasadozott felszín lebenyei között ideális miliőt találhatnak a baktériumok is. Amennyiben azok is elszaporodnak, felszínére bűzös-gennyes váladék ürülhet. Egyes altípusok a hámsejtek rosszindulatú elváltozását okozhatják, melynek következménye lehet a laphámrák. Nőknél a méhnyaknyálkahártya fertőződése által a méhnyakrák kialakulásának kockázatát növeli.

Condyloma (condyloma acuminatum)

Condyloma (condyloma acuminatum)

Az uszodaszemölcs (molluscum contagiosum) által érintett bőrön (törzsön, végtagokon), elszórtan vagy csoportosan, nagyszámú apró, 2 - 10 mm átmérőjű, behúzódott közepű, sima, fényes felszínű, fehér, kásaszerű masszával kitöltött papula látható. A vírus a környező bőrfelszínen ekcémás bőrgyulladást provokál (ekcema molluscatum). Az elszórt, kisebb ekcémás foltok hátterében gyakran húzódik meg ez a vírusfertőzés.

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum)

Kezelése

Jelentős fertőző hajlamuk miatt mindig kezelni kell őket. Ugyan előfordul, hogy a kisebbek heg hátrahagyása nélkül a szervezet immunológiai reakciója következtében maguktól meggyógyulnak, de nem ennyire egyértelmű az összefüggés. A szemölcs kialakulása annyiban függ össze az immunrendszer legyengülésével, hogy betegségek után gyakrabban bukkan fel, ám az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra. Az immunrendszer erősítése nem megbízható terápia, és mivel a szemölcsök erősen fertőzőek, ezért nem érdemes a kezelést elhalasztani és várni, hogy a szervezet magától gyógyítsa azt meg, mert ez a betegség elterjedéséhez vezethet a bőr más területeire is, illetve a beteg környezetében élőkre is átkerülhet.

A szemölcs kezelése lehet:

  • ecsetelés (szalicilsav vagy tejsav tartalmú, arcon nem használható, gyakran 2-3 hónapig kell kezelni, esetleg vérehulló fecskefű próbálható még),
  • fagyasztás folyékony nitrogénnel (gyors, hatékony, a szemölcs helyén képződött terület néhány nap alatt gyógyul, 2-3 kezelés lehet szükséges),
  • eltávolítás Volkmann kanál segítségével, kaparással,
  • eltávolítás lézerkezeléssel,
  • eltávolítás rádiófrekvenciás készülékkel.

A számos kezelési lehetőség körül olyat kell keresni, ami leginkább megfelel a beteg és a lokalizáció szempontjából!

Megelőzése, elkerülése

Habár a szemölcsök megjelenését teljes mértékben kivédeni nem lehet, kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük kialakulásuk kockázatát. A legfontosabb a rendszeres kézmosás, ez minden fertőző betegség megelőzésének is az alapja. Mivel a kórokozók a bőrön keresztül okoznak fertőzést, ezért nagyon fontos a bőr épségére ügyelni. Sokan nem gondolnak rá, amikor immunerősítésről, betegségek megelőzéséről beszélünk, hogy valójában a bőr az első védelmi vonal, amin a kórokozók a szervezetbe juthatnak. Ahhoz, hogy a bőr egészségét megőrizzük, fontos a rendszeres hidratálás, hiszen a kiszáradt, berepedt, sérült bőrön át a vírusok is könnyebben átjutnak. Amennyire lehetséges, próbáljuk meg kivédeni az apróbb vágásokat, sérüléseket, ha mégis bekövetkezik, lássuk el megfelelően. Fontos felhagyni a körömrágással, hiszen az is apróbb sérüléseket okoz a kezeken. Ha hajlamosak vagyunk a szemölcsre, akkor edzőteremben, szállodában használjunk inkább mindig saját törölközőt, a zuhanyzóban pedig papucsot.

Védőoltás

A humán papillomavírus (HPV) elleni oltással a HPV 6-os és 11-es, szemölcsöt okozó, valamint a 16, 18, 31, 33, 45, 52 és 58-as, daganatot okozó altípusai ellen építhető védettség. Az oltás "Gardasil 9" néven van forgalomban, mindenki számára elérhető. A 7. osztályos lányok és fiúk részére az állam finanszírozza, ingyenesen megkapható. Mind a condylomák, mind a HPV okozta daganatok kezelése hosszan tartó, kellemetlen, és sok esetben eredménytelen. Ennek megelőzésére mindenképpen javasolt az oltás!

Hasznos

  • A legfontosabb a rendszeres kézmosás, ez minden fertőző betegség megelőzésének is az alapja.
  • A bőr az első védelmi vonal, vigyázzunk épségére! Fontos a rendszeres hidratálás, hiszen a kiszáradt, berepedt, sérült bőrön át a vírusok is könnyebben átjutnak.
  • Ha hajlamosak vagyunk a szemölcsre, akkor edzőteremben, szállodában használjunk inkább mindig saját törölközőt, a zuhanyzóban pedig papucsot!
  • A szemölcsöket jelentős fertőző hajlamuk miatt mindig kezelni kell!
  • Adassa be magának, illetve gyermekének a HPV elleni védőoltást - sok nyűgtől kímélheti meg magát vagy gyermekét!
Bőrgyógyász lista