e-mail: info@medinnoscan.com technikai segítség: +36 30 321 6463

Szemölcsök

Bőrgyógyász fényképeDr. Nyirkos Péter

Előfordulása

A közhiedelemmel ellentétben a közönséges szemölcs egy fertőző bőrbetegség, melyet a humán papillomavírus (HPV) nevű kórokozó okoz. A bőrt és a nyálkahártyát is képes megbetegíteni. Legalább 70 féle HPV altípus létezik, mely mindegyike különböző bőrtünetet okoz.

A közönséges szemölcs általában az ujjakon jelenik meg és ha már egy van, akkor több is kialakul. Gyermekek és felnőttek egyaránt megfertőződhetnek. Atópiás dermatitisszel rendelkezők különösen esendőek ezzel a betegséggel szemben. Kialakulhat talpon is, ami járás közben kifejezetten fájdalmas, hiszen a bőr mélyebb rétegei felé nő. Az arcon, nyakon, hónaljban megjelenő apró szemölcsök vékony kocsányon lógó, végükön kiszélesedő bőrszínű vagy halványbarna kinövések. Ritkán, de keletkezhetnek szemölcsök a köröm szélénél és a körömágyban is, melyek egyrészt a köröm deformitását okozhatják, másrészt a köröm roncsolása nélkül nehezen kezelhetőek. Relatív gyakori a condyloma fertőzés, melyet hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevez a köznyelv. Ez nagy fertőzőképességű szexuális úton terjedő betegség (STDI), melynek tünetei mindkét nemnél a húgycső és végbélnyílás között megjelenő pár milliméterestől akár több centiméteresig megnövő karfiolszerű bőrkinövések. Egyes altípusok a hámsejtek rosszindulatú elváltozását okozhatják, melynek következménye a laphámrák. Nőknél a méhnyaknyálkahártya fertőződése által a méhnyakrák kialakulásának kockázatát növelik.

Az utóbbi időben megnövekedett a talpi szemölcsök előfordulása. A hátterében az uszodai, edzőtermi közös fürdő használata állhat.

Tünetei

Leggyakoribb megjelenése a közönséges szemölcs, mely az ujjakon vagy a kézháton 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, fájdalmas, tömött csomót képez. Ez a kórokozó okozza gyermekek és fiatal nők arcán megjelenő apró futószemölcsöket is. Ugyanezek férfiak arcán borotválkozás következtében gyorsan elterjedhetnek. Egy másik altípusa okozza a nemi szerveken megjelenő pár milliméterestől akár több centiméteres nagyságúra megnövő, karfiolszerű condylomát is.

A fertőzés lappangási ideje hosszú, 1-8 hónap általában.

A közönséges szemölcsöt sokáig a beteg észre sem veszi az ujjain, mivel nem jár fájdalommal (amennyiben a talpon jelenik meg, járáskor már a kis szemölcs is nagy fájdalmat okozhata). Idővel a csomók 2-5 mm-esre nőnek, tömött tapintásúvá válnak és felszínük szurkált, tagolt lesz.

A condyloma kicsiny, vörös vagy bőrrel egyező színű csomócska formájában indul. Mellette egyre újabbak keletkeznek, és relatív gyorsan összefolyva karfiolszerű növedékeket hoznak létre. Általában meleg, nedves helyeken illetve összefekvő bőrfelületeken alakulnak ki, akár a húgycsőnyílásban vagy a végbélnyílás környékén is megtelepszenek. A karfiolszerű hasadozott felszín lebenyei között ideális miliőt találhatnak a baktériumok is. Amennyiben azok is elszaporodnak, felszínére bűzös-gennyes váladék ürülhet. A condyloma laphámrákká is tud alakulni.

Kezelése

Jelentős fertőző hajlamuk miatt mindig kezelni kell őket. Előfordul, hogy a kisebbek heg hátrahagyása nélkül a szervezet immunológiai reakciója következtében maguktól meggyógyulnak.

A kezelési lehetőségek közül a környező szövetek legkisebb károsodásával elvégezhetőt kell választani.

A folyékony nitrogénes fagyasztás gyors, hatékony és kevés fájdalommal járó kezelési módszer, ezért nagyon elterjedt. A fagyasztás helyén hólyag képződik, melyet sterilen kell megnyitni, - ez néhány nap múlva heg nélkül gyógyul. A kezelés több alkalommal ismételhető.

Eltávolíthatóak a szemölcsök helyi érzéstelenítés mellett sebészileg is, azonban így könnyen lehet az eltávolítás vagy túl felületes és a szemölcs kiújul, vagy túl mély és heg képződik. Az eltávolítás megoldható lézerrel is.

Gyógyszertárakban és drogériákban kaphatóak a bőr felszínét alkotó szaruréteget feloldó, maró hatású ecsetelők. Arcon, nyakon vagy nemiszerven lévő elváltozások kezelése előtt mindig kérje ki a bőrgyógyász véleményét!

Kizárólag orvosi javaslatra lehet kapni sejtosztódást gátló anyag (citosztatikum) tartalmú ecsetelőt, mely a fentebb említettnél hatékonyabb. Ez a kezelés terhesség fennállása esetén nem engedélyezett!

Az immunrendszert serkentő szerek hatása kétséges, hosszabb távon a szemölcsök visszatérésének gátlásában lehet szerepük. Létezik helyileg alkalmazható immunológiai kezelés a nemi szervek szemölcseire, de ez Magyarországon még nem elérhető.

Hasznos

  • A szemölcs a megsértése vagy leszakítása során megjelenő vérrel fertőz.
  • Felnőtteknél megjelenő nagyszámú szemölcs immunológiai betegségre utalhat.
  • Az arc, nyak vagy nemiszervek szemölcsei esetén mindig forduljon bőrgyógyászhoz!
  • A női nemi szerv HPV fertőzése esetén járjon rendszeresen rákszűrő vizsgálatra!
Kezdőlap Elérhető bőrgyógyászok listája